ETC: ”Texterna harformat mig mer än jag har trott”

ETC tryckt tidning 2019-08-18

"SANDRA ANDREIS Skådespelerska och känd för bland annat roller i ”Morden i Sandhamn” och ”Bonusfamiljen”. Släpper en skiva där hon har skrivit om texterna till jazzklassiker, för att göra dem mer jämställda.


Hur fick du idén? – Den började med att jag ändrade originaltexten när jag uppträdde för att lättare kunna identifiera mig med innehållet, och såg vilken effekt det hade på publiken. Från att ha vänt dövörat till, eftersom de hade hört sångerna så ofta, så började de verkligen lyssna på texten. Jag växte upp med jazzstandards och har sjungit dem, och gradvis insett att texterna har format mig mer än jag har trott. Musik går rätt in i hjärtat, vare sig man vill eller inte. På skivan är det fem låtar, ”Lady is a tramp” som fått nya titeln ”Lady is a champ”, ”Summertime”, ”The man I love”, ”Comes love” och ”As time goes by”.


Hur gick urvalet och arbetet till? – Det finns många låtar att välja mellan, men de här hör till mina favoriter och de har betytt något för mig vid olika tider i mitt liv. Det är låtar där ursprungstexten står för en unken kvinnosyn, men som förtjänar att få ett längre liv genom en uppdatering av innehållet. I någon låt har jag bara ändrat något ord. Att byta ”brother” mot ”human” gjorde till exempel att en text plötsligt blev mer inkluderande. Andra låtar har jag gjort större ändringar i. Musiken är också uppdaterad, och låter mer trip hop och elektronisk än klassisk jazz.


Sång eller skådespeleri – vad kommer du att jobba med framöver? – Det bli båda. Det ger mig mycket att arbeta så. Jag kommer definitivt att släppa originalmusik senare i år och det kan faktiskt bli något nytt med ändrade texter redan till jul också. Men jag jobbar också med olika produktioner som skådespelare. Bland dem finns en internationell serie, där jag är på inspelning nu. Jag är också med i en ungdomsserie som spelats in av SVT och i en amerikansk skräckfilm. Det är ett kul år!"


Jenny Wickberg

ETC2 views

About Sandra Andreis

Artist Sandra Andreis is more commonly known for her work as a Swedish actress in both film (Venice Film Festival award-winning The Reunion) and television (European hit series The Sandhamn Murders).

 

Music, however, has always played a parallel role to her acting career and she has frequently sung back-up with a variety of Swedish bands, as well as performed solo on various stages in Stockholm.
 

The release of her full debut EP Raising My Standards is a result of her collaboration with Swedish producer and songwriter Henrik Jonzon (Janice, Naomi Pilgrim, Miriam Bryant). The EP includes groundbreaking changes to some of the most beloved songs of our time.

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black iTunes Icon
  • Black Spotify Icon